Vraag maar raak

Er zijn nog geen vragen over dit object gesteld.

loading..

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

Terug

Download

High-res beeldmateriaal aanvragen

Sous les résédas (Onder de reseda’s)

Meret Oppenheim (in 1955)

De kunstenaar Meret Oppenheim was bevriend met vele van de bekendste surrealisten, die haar bizarre vondsten zeer waardeerden. Beroemd werden de kop en schotel, die zij in bont verpakte en tentoonstelde als ‘het ontbijt in bont’. Zij had echter ook nog een heel andere kant, zoals blijkt uit dit poëtische schilderijtje uit 1955, dat ontstond na een afwezigheid van jaren uit de wereld van de kunst.

In het museum was enige tijd geleden Vreemde dingen: Surrealisme en design te zien, een tentoonstelling die de invloed toont van het surrealisme op mode, architectuur en vormgeving. Van de aanvankelijk als schilder actieve Duits-Zwitserse kunstenares Méret Oppenheim worden objecten en foto's geëxposeerd. Oppenheim woont van 1932 tot 1939 in Parijs en sluit zich aan bij de surreële beweging. Man Ray fotografeert haar, naakt en met inkt besmeurd, voor het tijdschrift Minotaure. Halverwege de jaren dertig maakt Méret Oppenheim een armband en een theekopje bekleed met het bont van Chinese Antilope, toen en nog steeds iconen van het surrealisme. Op de Rotterdamse expositie is ook een tafel met een onderstel van vogelpoten te zien, enkele schoenobjecten en een paar sierlijke, rooddooraderde handschoenen. Na haar vertrek uit Parijs raakt Méret Oppenheim in een artistieke crisis. Pas als ze halverwege de jaren 50 wordt gevraagd decors en kostuums te ontwerpen voor een toneelstuk van Picasso komt haar inspiratie terug. Ze huurt opnieuw een atelier en schildert dit werk waarop een aantal fantasiediertjes dat zich vermaakt onder een Reseda plant te zien is. Het is een hoogst merkwaardig tafereel dat met gretigheid en plezier is geschilderd. Het schilderij blijft haar leven lang in eigen bezit. Het museum verwerft het begin 2010 van de erven als een welkome aanvulling op de surreële verzameling. En als tastbaar bewijs dat de surreële mentaliteit met het uiteenvallen van de groep rond André Breton, niet teloor ging.


Specificaties

Titel Sous les résédas (Onder de reseda’s)
Materiaal en techniek Olieverf op hardboard
Objectsoort Schilderij
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte: 48 cm
Breedte: 69 cm
Makers Kunstenaar: Meret Oppenheim
Inventarisnummer 3623 (MK)
Credits Aankoop met steun van / Purchase with support of: BankGiro Loterij 2010
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 04-01-2010
Leeftijd maker Circa 42 jaar
Tentoonstellingen De Collectie Verrijkt (2011)
Collectie - surrealisme (2017)
Materiaal Olieverf > Verf > Kunstenaarsmateriaal > Materiaal > Materiaal en techniek
Hardboard > Board > Vezelplaat > Bewerkt hout > Hout > Plantaardig materiaal > Organisch materiaal > Materiaal > Materiaal en techniek
Object Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp

Alles over de maker

Meret Oppenheim

Berlijn 1913 - Basel 1985