Vraag maar raak

Er zijn nog geen vragen over dit object gesteld.

loading..

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

Terug

Zilver
Dekselbokaal
Schotel
Horloge
Bokaal
Zilver
Puntschotel
Schotel
Download

High-res beeldmateriaal aanvragen

Dit pronkstilleven van Abraham van Beijeren is niet alleen een lust voor het oog, er zijn ook aansporingen tot matiging te zien. Het horloge en de figuur van Fortuna kunnen als verwijzingen naar de vergankelijkheid van het leven en de onzekerheid van het lot worden geduid.

In de zeventiende eeuw specialiseerden veel schilders zich in een bepaald genre. Abraham van Beijeren legde zich zijn hele leven toe op twee ogenschijnlijk zeer verschillende thema’s: het stilleven en het zee- of riviergezicht. Het zijn vooral zijn pronkstillevens, stillevens met een overdadige opeenstapeling van objecten, waardoor hij tegenwoordig bekend is. Van Beijeren was een ware meester in variatie. In bijna al zijn pronkstillevens maakt hij gebruik van dezelfde componenten, maar door deze voortdurend op een andere manier te rangschikken en te positioneren zijn geen twee schilderijen gelijk. Terugkerende elementen zijn bijvoorbeeld de zilveren schenkkan, de half geschilde citroen, het horloge en de verzilverde krulbeker die in dit stilleven te zien zijn. Ook het raam in de linkerbovenhoek, met het opgenomen gordijn ervoor, werd door Van Beijeren vaak gebruikt. Hoewel het stilleven een lust voor het oog is, gaat het hier om meer dan alleen een weelderige uitstalling van luxueuze objecten. In de voorstelling ligt een moralistisch ideaal besloten, een vermaning tot matiging. De krulbeker wordt bekroond door een beeldje van Vrouwe Fortuna, een verwijzing naar het lot. De drie rozen op de zilveren schaal en het horloge dat naast de druiventros ligt, symboliseren het verstrijken van de tijd en het vergaan van aardse bezittingen.


Specificaties

Titel Pronkstilleven
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort Schilderij
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte: 129 cm
Breedte: 108,7 cm
Makers Schilder: Abraham van Beijeren
Inventarisnummer St 90
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1950
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1950
Leeftijd maker Circa 34 jaar
Externe tentoonstellingen De vijf zintuigen (2012)
Onderzoek ALMA
Materiaal Doek > Bewerkte vezel > Vezel > Plantaardig materiaal > Organisch materiaal > Materiaal > Materiaal en techniek
Olieverf > Verf > Kunstenaarsmateriaal > Materiaal > Materiaal en techniek
Object Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Alles over de maker

Abraham van Beijeren

Den Haag 1620/1621 - Overschie 1690

Abraham van Beijerens naam dook in 1816 op als Aelbert van Beijeren in het boek 'Geschiedenis der Vaderlandsche schilderkunst' van Van Eijnden en Van de Willige..