Sensory Spaces 10: Olaf Nicolai

‘Misschien is muziek niet een taal zonder logica. Misschien is het een logica zonder taal’.

Bevroren muziek

In de tiende editie van Sensory Spaces presenteert Olaf Nicolai (Halle, 1962) een site-specific installatie van de werken ‘Probestück 1, 2 en 3’. In deze installatie bouwt Nicolai voort op de stelling van Griekse componist Iannis Xenakis (1922-2001) dat architectuur 'bevroren muziek' is. Zo onderzoekt hij het complexe spanningsveld tussen improvisatie en notatie. In zijn installatie combineert hij schijnbare tegenstellingen: emotie wordt uitgedrukt in een vorm en een geluid wordt weergegeven als architectuur. Sensory Spaces 10 is te zien tot en met 29 januari 2017.

Sensory Spaces reeks

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum.

Apollo

Een ander werk van Nicolai is te zien op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. De zogenaamde voetbalkooi trekt altijd de aandacht van kinderen die er een balletje in trappen. De installatie ‘Apollo’ is gemaakt van roestvrij staal. Inmiddels is het een onmisbaar onderdeel geworden van het museum.

Apollo, Olaf Nicolai, 2008, roestvrij staal en tartan sportvloer, aangekocht met steun van Han Nefkens H+F Mecenaat in 2010.
Apollo, Olaf Nicolai, 2008, roestvrij staal en tartan sportvloer, aangekocht met steun van Han Nefkens H+F Mecenaat in 2010.