Ask anything

No questions have yet been asked about this object.

loading..

Thank you. Your question has been submitted.

Unfortunately something has gone wrong while sending your question. Please try again.

Back

Download

Request high-res image

Mountain Landscape with a Cross

Meester van de Berglandschappen (in c. 1590-1610)

Specifications

Title Mountain Landscape with a Cross
Material and technique Pen and brown ink, point of the brush and brown ink, framing lines with the pen in brown ink, attached to a secundary support with double framing lines with the pen in brown ink (distance of c. 8 and 3 mm)
Object type Drawing
Location This object is in storage
Dimensions (general) Width : 279 mm
Height : 237 mm
Makers Draughtsman: Meester van de Berglandschappen
previously attributed: Roelandt Savery
Accession number N 145 (PK)
Credits Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie / former collection Koenigs)
Department Drawings & Prints
Acquisition date 1940
Age maker Unknown
Signature None
Watermark Unknown (laid down)
Condition Laid down, damages at the top corners and along the left edge
Collector Collector / Franz Koenigs
Provenance Thomas Thane (1782 1846), London [Swarzenski/Schilling 1924, p. XIII]; Burlet, Berlin [Tolnai 1925, p. 72]; Julius W. Böhler (1883-1966), Lucerne, with the rest of his collection to Franz W. Koenigs (1881-1941), Haarlem, 1929 (Leiden, ca. 1480); on loan to the museum, 1935-1940; purchased with the Koenigs collection by D.G. van Beuningen (1871-1955), Rotterdam and presented to the Stichting Museum Boymans, 1940; on loan to the museum since 1940
Exhibitions Het jaar rond met Bol (2004)
Research Netherlandish Drawings of the 15th and 16th Centuries.
Material Pen > Artist's material > Material > Material and technique
Paintbrush > Artist's material > Material > Material and technique
Brown ink > Ink > Artist's material > Material > Material and technique
Object Drawing > Two-dimensional object > Art object
Geographical origin Northern Netherlands > The Netherlands > Western Europe > Europe

Entry catalogus Netherlandish Drawings of the Fifteenth and Sixteenth Centuries

Author: Yvonne Bleyerveld

This description is currently only available in Dutch.

Dit blad toont een gezicht op een dal waardoor een rivier stroomt, met aan de overzijde een hoge, begroeide berghellling. Op de voorgrond is een sparrenbos te zien met enkele omgehakte bomen. Links staat een van boomstammen gemaakt kruis. Rechts van het kruis rijdt een beladen wagen het dal in; de voerman met zijn zweep is nog net op de rug te zien. Op de rivier drijft een minuscuul getekend houtvlot met twee mannen. De tekening is afwisselend beschouwd als werk van Pieter Bruegel, als navolger van Bruegel, als werk van Bruegel opgewerkt door Roelandt Savery of Herman Saftleven, als ‘mogelijk Roelandt Savery’ en als ‘mogelijk Jacob Savery’. Sinds 2001 staat het blad op naam van de anonieme Meester van de Berglandschappen.

Alleen aan de rechterkant van de voorstelling, in de bospartij, is met de punt van het penseel de bladslag getekend, terwijl verder alleen de pen is gebruikt. Door Benesch, Grossmann en Münz is gesuggereerd dat deze penseeltoetsen pas later aangebracht zijn, maar dit is niet het geval, want ze maken integraal deel uit van de tekening. In de boomkruinen zijn de met penseelpunt aangebrachte partijen onmisbaar – wanneer deze er niet zouden zijn, bleef er maar weinig van de het bladerenloof over. Dit geldt vooral voor de bovenste helft van de hoogste boom en voor de boom met de halfronde vorm links daarvan. Op de bomen in het midden van de voorstelling versterkt het met penseel aangebrachte bruin de dieptewerking van het bos. De hypothese dat deze tekening later zou zijn opgewerkt, is dan ook niet houdbaar.

Het motief van de overhuifde wagen met een voerman met zweep komt ook voor op een landschap in de reeks prenten die bekend staat als De grote Landschappen. Deze zijn gegraveerd naar ontwerpen van Pieter Bruegel en omstreeks 1555-1556 uitgegeven door Hieronymus Cock.1

Notes

1 Deze reeks werd gegraveerd door Jan en Lucas van Doetecum, zie Rotterdam/New York 2001, nrs. 23-34, de betreffende prent is nr. 30; New Hollstein 2006, nrs. 49-60, nr. 54; Sellink 2007, nrs. 21-34, nr. 28.

Show all notes Hide notes

All about the maker

Meester van de Berglandschappen